{ "title": "İzlanda Atı", "image": "https://www.at.gen.tr/images/Izlanda-Ati-62.jpg", "date": "20.01.2024 15:44:06", "author": "Dilan Kısa", "article": [ { "article": "İzlanda atı, Vikingler tarafından İzlanda'ya getirildiği için viking atı olarak da bilinirler. Farklı ırklarla çaprazlanması sonucu ortaya çıkan izlanda atı, günümüzde tamamen safkan olarak ortaya çıkar.

İzlanda atının genel özellikleri nelerdir?

İzlanda'da görülen tek at ırkıdır. Midilli boyutunda olmalarında rağmen kaynaklarda \"at\" olarak kayıtlıdır. Uzun bir ömre sahip olan bu atlar oldukça dayanaklı olması ile bilinirler. İzlanda'nın soğuk iklimine karşı da kendilerini koruyabilmektedirler. Belki de bu durum ortama adapte olmalarıyla yakından ilgilidir. Kendi vatanlarında yani İzlanda'da yaşayanlar, çok az hastalığa yakalanırken, dışarıya ithal edilen atlarda daha fazla hastalık olduğu ortaya çıkmıştır. İzlanda da bu duruma karşı önlem alıp dışarıya çıkan atların tekrar vatana dönmesini engellemiştir.

İzlanda atının anatomik özellikleri nelerdir?

İzlanda atlarının ortalama ortalama boyu 121-134 cm cidago ve ortalama kiloları 380-410 kg'dır. Bu atlara neredeyse her renkten rastlamak mümkündür. Çeneler hafif çıkık, alınları geniş ve perçemle kaplı, kulakları küçük, boyunları kısa ve kaslı, geniş omuzlu, uzun sırtlı, kısa sağrılı, kuyrukları uzun ve ucuna doğru genişleyen, derin göğüslü ve omuzları güzel bir eğime sahip olan ırklardır. Bacakları fazla uzun olmayıp oldukça güçlüdür. Bacaklarına ek olarak toynakları da çok güçlü olduğundan duruşları kendinden emin ve sağlamdır. \"Tolt\" adı verilen yürüyüş biçimleriyle binicilerine güven veren ırklardır.

İzlanda atının, İzlanda için önemi

Daha önce bahsettiğimiz gibi bu atlar, İzlanda'da görülen tek at ırkıdır. Üstelik de safkan olan bu ırklar İzlanda için oldukça önemlidir. İzlanda atı, İzlanda'nın sembolü haline gelmiş, diğer ülkelere de benimsetilmiştir. Bilindiği üzere İzlanda zorlu iklim şartlarına sahiptir. Bu şartlar altında yetişebilen İzlanda atları dayanıklı ve kuvvetlidir. Böyle olunca halk bu ırkı gerek savaş alanında gerek taşıma alanında gerekse binicilik ve yarış alanında olmak üzere pek çok alanda kullanmıştır. Çok donanımlı olan bu ırka dışarıdan rağbet çok olsa da İzlanda sahip olduğu tek at ırkını korumakta kararlıdır. Dışarıya çıkışını olabildiğince sınırlamış, çıkanların tekrar ülkeye girişini de yasaklamıştır.
" } ] }