{ "title": "At", "image": "https://www.at.gen.tr/images/At-23.jpg", "date": "20.01.2024 14:41:17", "author": "Sema KÜÇÜK", "article": [ { "article": "At, bilimsel adı equus caballus olan bir hayvan türüdür. Bazı bilim insanlarının söyleyişine göre atın ilk evcilleştirilmesine önce olan topluluk İskitlerdir. Atın geçmişi yaklaşık 55 milyon öncesine dayanmaktadır. İnsanların savaş meydanlarındaki, yük taşımada, cirit ve at yarışlarında yardımcısıdır. Halk arasında at kelimesinin anlamı çok geniştir. At, insanlara hizmet eden hayvanlar arasında en kıymetli olanıdır. At, memeli bir hayvan türüdür. Atın erkek olanına aygır, dişi olanına kısrak, yük çekenine beygir ve yavrularına tay adı verilir. At, geviş getirmeyen bir hayvandır. Tek parçalı mideleri vardır ve mide kapasiteleri 10-19 litre arasında değişmektedir. At midesinin özel yapısı nedeniyle kusamaz. Kusma belirtileri olursa ölümlerinin yaklaşmış olduğunu belirtir. At, günde yaklaşık 20-40 litre su içer. Erkek atlarda 40, dişi atlarda 36 diş bulunur. Dişleri zamanla aşınır, Aşınma derecesine göre atın yaşı saptanabilir.

At, yaklaşık 20-30 sene yaşar. Atın gebelik süresi yaklaşık 11 aydır. Bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur. At, bir yavru doğurur. Yılda bir kez doğurur. Yavru at doğar doğmaz ayaklanır ve annesini izler. Emzirme süreleri 4-5 aydır. Gözleri açık doğar.

At, burun delikleri geniş büyük gözlü bir hayvandır. Boynunun üzerinde gür kıllardan oluşan yelesi vardı. Kulakları küçüktür ancak çok iyi işitirler. Uzun püsküllü bir kuyruğu vardır. Bacak kasları çok kuvvetlidir.

At Cinsleri

Arap Atı: Çok dayanıklı bir at cinsidir. Binek ve yarış atıdır. 24 saat su içmeden yol alabilirler. Düz yarışlarda koşarlar. Çöl şartlarına dayanıklıdır.

İngiliz Atı: Özellikle yarış için yetiştirilirler. Aynı zamanda iyi bir binek hayvanıdır. Bacakları Arap atına göre daha uzundur.

Amerikan Mustang Atı: Mustang kelimesi İspanyolca'da \"sahipsiz\" anlamına gelmektedir. Bu atlar 200 yıllık bir süre içinde sahipsiz vahşi hayvanlar haline geldiler. Bu atlar binek atlar ile çiftleşerek sayılarını arttırdılar. Bu cins farklı boy, şekil, renk ve türde olabilirler.

Pony: Attan farkı sadece boylarıdır. Küçük, sakin ve dayanıklı bir at cinsidir. Genelde çocuklar için binek hayvan olarak kullanılır.

Friesian: Daima siyah renkte olan bir cinstir. Tüylü ayakları, uzun yeleleri vardır.

Akhal Teke: Kendisine has altın tüy rengi vardır. Bu at cinsi Türkmenistan'a aittir.

Midilli Atı: Küçük, dayanıklı bir at türüdür. Sakindirler. İzlanda ve Norveç midillileri meşhurdur.

Çin Atı: Bacakları Arap atından daha uzun ve İngiliz atından daha kısadır. Bacakları ortalama bir attan daha uzun olduğu için çok fazla yol kat edebilirler. Türleri tükenmekte olan bir türdür.

Atların Evrimi: Atların evrimi incelendiğinde çok ilginç bilgilere ulaşmak mümkündür. Bu hayvanlar 60 milyon yıl önce Eosen devrinde ortaya çıkmıştır. Başta boy olarak çok küçük olan bu hayvanlar zamanla boyları artmıştır. En başında bir kedi kadar küçük boyları vardı. Atların önceden kedi kadar küçük oldukları düşünülürse o zamandan bu zamana gelene kadar çok büyük bir evrim geçirmişlerdir. Gerçekte atın böyle bir evrimden geçmediği savunmaktadır.

Atın Başının Bölümleri: Tepe, kakül, burun, burun delikleri, yüz, yanaklar, çene altı çukuru, ağız, gözler, göz üstü çukuru, alın, burun üstü yeri, ganajlar, azı yeri bölümlerinden oluşur.

At Gövdesinin Bölümleri: Boyun, karın, böğür, sırt, bel, kalça, göğüs, kürek, koltuklar, kaburga bölümlerinden oluşur.

Atın Orta Asya'da evcilleştirildiği düşünülmektedir. Atlar kuru ve yeşil otlar, tahıl veya saman ile beslenirler. Bunların yanında küp şekerini çok severler.

Atları sıcakkanlı ve soğukkanlı olarak gruplamamızda mümkündür. Sıcakkanlı atlar narin ve ince yapılıdırlar. Uzun süre çok hızlı koşabilirler. Arap atları ve İngiliz atları sıcakkanlı atlardır. Soğukkanlı atlar ise daha iri ve kuvvetli atlardır. Kalın bacakları vardır ve hantaldır. Soğukkanlı atlar yük taşımak için kullanılırlar.

Bunların yanı sıra atlar her zaman çok asil ve güzel hayvanlardır.
" } ] }