{ "title": "At Hamilelik", "image": "https://www.at.gen.tr/images/At-Hamilelik-82.jpg", "date": "21.01.2024 22:08:37", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "
At Hamilelik, Dişi atlara 'kısrak' adı verilir. Kısraklar yıl boyunca periyodik olarak cinsel davranışları kabul edebilirler. Bununla birlikte, kısrakların tüm yıl boyunca çiftleşmelerine gerek yoktur. Buna rağmen bazı farklılıklarda olabilir. Ortalama her üç haftada bir östrus oluşabilir. Işık dışında photoperiyod uygulamaları, atların üreme fonksiyonlarını arttırır. İlkbahar ve yaz ayları çiftleşmeleri için genelde uygundur. Buna rağmen birçok tay, yılın belirli zamanlarında doğabilir. Ovulasyon tipik olarak çiftleşme mevsiminin zirvesinde östrusla birliktedir. Östrus süresi kısraklar da farklılık göstermekle birlikte genellikle beş ile dokuz gün arasında olur. Dönemsel değişikler, genetik ve çevresel faktörler bu süreyi etkiler. Bazı kısraklar da bölünmüş östrus ve uzun süreli östrus da görülebilir. Bölünmüş östrusta, kısa bir süre için östrus bitmiş gibi görünür, bunu takiben cinsel kabul tekrar oluşur. Uzun süren östrus 10-40 günde son bulur. Yapılan araştırmalarda uzun süreli östrus durumunun genellikle gebe kalmakta güçlük çeken, abort yapan veya ağır yük hayvanı olarak kullanılan kısraklar da görüldüğü bildirilmiştir.

At hamilelik süresini, beslenme gibi çevresel faktörler ve fötusun genotipi etkiler. Saf kan atların yüzde doksan beşinde gebeliğin üç yüz yirmi beş ve üç yüz yirmi yedi gün sürdüğü, ortalama üç yüz kırk gün olduğu bildirilmiştir. Serbest dolaşan atlar arasında en çok ilkbaharın sonlarına doğru doğumlar gerçekleşir. Doğumun yaklaşımı kısraklar da farklı şekillerde görülür. Genellikle memelerin gelişimi, meme başlarının büyümesi ve süt kanallarının sonundaki meteryalin koyulaştığı görülür. Doğuma yakın kısraklar sıklıkla rahatsızlık ve yerinde duramama şeklinde belirtiler sergilerler. Tekrar tekrar yere uzanır ve ayağa kalkarlar, ön ayakları ile yerleri eşelerler, yuvarlanırlar, terlerler, başlarını yana doğru yani böğürlerine doğru döndürürler. Kısraklar karanlıkta veya sabahın erken saatlerinde taylamaya eğilimlidir. Koryoallantoik membranların kopması ile doğum yaklaşır. Boylu boyunca uzanmadan önce kısrak allantoik sıvıyı az miktarda akıtır. Büyük miktarda sıvı, kısrak yere düşerken butları yere değdiği zaman akar. Doğum boylu boyunca yatarken meydana gelir, nadiren ayaktayken oluşur. Doğum sonrası plasentafaji atlarda görülmez.
" } ] }